Bigos po myśliwsku

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i aromatyczne danie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej z beczki
    garść suszonych grzybów ( ok.40 g )
    100 g wędzonych śliwek
    5 liści laurowych
    5 ziaren ziela
    5 ziaren pieprzu
    1 gwiazdka anyżu
    3 łyżki melasy (lub ciemnego miodu)
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem – około 1,5 szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.
    Śliwki kroimy w plastry.
    Kapustę kroimy jeśli jest dłuższa niż 4-5 cm. Zbyt kwaśną płuczemy, należy jej spróbować.
    Przekładamy do garnka, zalewamy grzybami z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości mieszając i kontrolując ilość wody, aby kapusta się dusiła.
    Do miękkiej kapusty dodajemy przecier i melasę. Doprawiamy.
    Mieszamy i dusimy jeszcze 3o minut.
    Podajemy z pieczywem lub makaronem -łazanki.

Porady

Do dania można dodać pieczone mięso lub kiełbasę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować