Bigos po mojemu

0 (0 ocen)

Kapusta z mięsem, kiełbasą i suszonymi grzybami, czyli najprostsza wersja bigosu

Składniki:

  • 2 kg dobrej kapusty kiszonej
    2 duże garście suszonych podgrzybków
    6-7 ziaren ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
    70 dag odtłuszczonej łopatki wieprzowej
    30 dag cienkiej kiełbasy
    łyżka smalcu
    duża cebula
    sól
    pieprz mielony
    kminek mielony
    majeranek

Bigos po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć w gorącej wodzie.
    Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
    Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty, oraz namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę przecedzić przez sitko wyłożone płatkiem kosmetycznym).
    Mięso opłukać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty.
    Po około dwóch godzinach gotowania, dodać pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę.
    Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce smalcu, dodać do kapusty.
    Gotować na wolnym ogniu do miękkości składników i połączenia smaków.
    Doprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem.
    Na drugi dzień ponownie zagrzać i gotować co najmniej godzinkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy