Kapusta z mięsem, kiełbasą i suszonymi grzybami, czyli najprostsza wersja bigosu
Składniki:
2 kg dobrej kapusty kiszonej
2 duże garście suszonych podgrzybków
6-7 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
70 dag odtłuszczonej łopatki wieprzowej
30 dag cienkiej kiełbasy
łyżka smalcu
duża cebula
sól
pieprz mielony
kminek mielony
majeranek
Bigos po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć w gorącej wodzie.
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty, oraz namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę przecedzić przez sitko wyłożone płatkiem kosmetycznym).
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty.
Po około dwóch godzinach gotowania, dodać pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce smalcu, dodać do kapusty.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości składników i połączenia smaków.
Doprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem.
Na drugi dzień ponownie zagrzać i gotować co najmniej godzinkę.
Komentarze