Bigos pieczony z suszonymi grzybami i włoską kapustą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Robiliście pieczony bigos ? Jest całkiem inny niż taki tradycyjny. Ma inny smak i według mnie jest smaczniejszy, ale to oczywiście moje zdanie. Wy nie musicie się z tym zgadzać bo każdy ma swoje preferencje smakowe.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ok. 1 kg kiszonej kapusty
    ok. 400 g kapusty włoskiej
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 duże cebule
    3 garście suszonych grzybów
    Przyprawy :
    pieprz czarny
    sól
    papryka wędzona
    czosnek niedźwiedzi
    przyprawa do bigosu
    czerwona czubryca
    liść laurowy
    ziele angielskie
    1/5 szk wywaru z żeberek
    2 łyżki smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos pieczony z suszonymi grzybami i włoską kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić.
    Kapustę zalać w garnku wodą i ugotować.
    Kapustę włoską sparzyć, schłodzić i pokroić.
    Mięso pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem smalcu.
    Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia.
    Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
    Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać wywarem, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
    Nastawić temperaturę na 180 stopni z czas na 90 minut.
    Gotowy bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Porady

Bigos z piekarnika ma zdecydowanie lepszy smak od takiego gotowanego na ogniu. Najlepszy jest pieczony w piecu chlebowym ale jeśli nie macie do takiego dostępu to wystarczy taki zwykły domowy. Dzięki dużej ilości suszonych grzybów samodzielnie zbieranych bo co do takich mamy pewność i przypraw takich jak czubryca czy czosnek niedźwiedzi zmienia się smak tradycyjnego bigosu. Dodatkowym składnikiem jaki tu występuje jest włoska kapusta, która raczej w bigosach nie występuje a jest fajną zmianą. Jak widać warto kombinować ze składnikami, smakami i bawić się w kuchni. Dzięki takim wariacjom nasze potrawy często tradycyjne nabierają nowego i ciekawego smaku. Jeśli macie dużo czasu to warto wydłużyć czas pieczenia bigosu do 3 godzin zmniejszając temperaturę pieczenia o 25 stopni. Bigos bardziej przejdzie smakami a my będziemy się cieszyć pyszną tradycyjną potrawą w nowej odsłonie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować