• 1 godz. 20 min

Pyszne danie jednogarnkowe ;-)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
    1 kg cebuli
    70 dag dobrej kiełbasy
    5 ogórków kiszonych
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    olej po podsmażenia

    zasmażka:
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Bigos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oleju. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Dusić do miękkości. Dodajemy ziele i liść.
  • 2. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodać do miękkich pieczarek i cebuli. Dodać również pokrojone w kostkę ogórki, przecier i przyprawy (dusić kolejne 5 minut).
  • 3. Robimy zasmażkę (jednak nie jest to konieczne!) rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy do bigosu - zagotowujemy. Podajemy z ryżem bądź z pieczywem.

Porady

Możemy dodać ulubione przyprawy jednak robiłam to danie pierwszy raz i byłam ostrożna. Tak jak pisałam wcześniej możemy pominąć zasmażkę jednak ja robiłam ,,na gęsto". Zamiast kiełbasy możemy również dać podduszone mięso od szynki bądź karkówkę. Myślę, że jeszcze bardziej podniesie walory smakowe potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kiełbasa Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować