Bigos ole

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wariacja na temat bigosu - z dodatkiem chorizo i suszonych pomidorów okazał się przepyszny. Nie bójcie się spróbować, bo naprawdę warto.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kiełbasa chorizo - 200g
    Cebula - 1 szt
    Kapusta kiszona - 500g
    Kapusta biała - 1/4 główki
    Pomidory suszone w oleju - 70g
    Wino czerwone słodkie - 100ml
    Śliwki węgierki - 5szt
    Grzyby suszone - garść
    Pieprz
    Ziele angielskie - 3szt
    Liść laurowy - 2szt
    Pieprz w ziarnach - 5szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos ole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos OLE! 1. Chorizo kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nie trzeba dawać oleju, bo chorizo jest bardzo tłuste. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zmięknięcia.

    Dodajemy pokrojone kapusty, śliwki, suszone pomidory i przyprawy.
    Grzyby zalewamy wrzątkiem i chwilę moczymy. Kiedy będą miękkie, kroimy w kostkę i dodajemy do bigosu. Wszystko razem mieszamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem.

    Bigos powinien gotować się długo - nawet 2 godziny, choć nawet po godzinnym gotowaniu jest pyszny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować