Bigos. Tym najsmaczniejszym jest prawdziwy staropolski. Ale oprócz wspaniałego smaku jest również kaloryczny i tłusty. Aby jednak nie obciążał naszego zdrowia, nieco zmieniłam jego składniki.
10 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
NA 4- 5 LITROWY GARENK:
- świeża kapusta (biała): 2 kilogramy
- piersi z kurczaka: 600 gramów
- grzyby leśne (u mnie mrożone): 600 gramów
- kapusta kiszona (u mnie doprawiona białym winem): 500 gramów
- wędzone śliwki (pokrojone na paseczki, mogą też być suszone): 10 sztuk
- Liscie laurowe: 5 sztuk
- papryka (świeża, dowolny kolor): 3 sztuki
- cebula: 2 sztuki
- sól morska: 2 łyżeczki
- pieprz kolorowy (mielony): 1 łyżeczka
- pieprz kolorowy (ziarna): 0.5 łyżeczki
- jałowiec (ziarna): 0.5 łyżeczki
- ziele angielskie (ziarna): 0.5 łyżeczki
- olej do smażenia (u mnie Omgea 3): 2 łyżki
Bigos nowopolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i pokroić na drobne kawałki, przyprawić w/g uznania, odstawić.
2.Kapustę umyć i poszatkować, włożyć do dużego garnka, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości, w razie potrzeby dolewać wody.
W międzyczasie. Podsmażyć mięso. Odstawić
3.Na innej patelni podsmażyć pokrojone w paseczki cebule i papryki.
4.Do miękkiej kapusty dodać kapustę kiszoną, następnie mięso i warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 2 - 3 godziny. Od czasu do czasu mieszać aby bigos nie przywarł.
Bigos najlepiej smakuje wielokrotnie odgrzewany i dopiero trzeciego dnia.
Komentarze