Bigos nowopolski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bigos. Tym najsmaczniejszym jest prawdziwy staropolski. Ale oprócz wspaniałego smaku jest również kaloryczny i tłusty. Aby jednak nie obciążał naszego zdrowia, nieco zmieniłam jego składniki.

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA 4- 5 LITROWY GARENK:
    - świeża kapusta (biała): 2 kilogramy
    - piersi z kurczaka: 600 gramów
    - grzyby leśne (u mnie mrożone): 600 gramów
    - kapusta kiszona (u mnie doprawiona białym winem): 500 gramów
    - wędzone śliwki (pokrojone na paseczki, mogą też być suszone): 10 sztuk
    - Liscie laurowe: 5 sztuk
    - papryka (świeża, dowolny kolor): 3 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - sól morska: 2 łyżeczki
    - pieprz kolorowy (mielony): 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy (ziarna): 0.5 łyżeczki
    - jałowiec (ziarna): 0.5 łyżeczki
    - ziele angielskie (ziarna): 0.5 łyżeczki
    - olej do smażenia (u mnie Omgea 3): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos nowopolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos nowopolski 1. Mięso umyć i pokroić na drobne kawałki, przyprawić w/g uznania, odstawić.
  • Bigos nowopolski 2. Kapustę umyć i poszatkować, włożyć do dużego garnka, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości, w razie potrzeby dolewać wody.

    W międzyczasie. Podsmażyć mięso. Odstawić
  • Bigos nowopolski 3. Na innej patelni podsmażyć pokrojone w paseczki cebule i papryki.
  • Bigos nowopolski 4. Do miękkiej kapusty dodać kapustę kiszoną, następnie mięso i warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 2 - 3 godziny. Od czasu do czasu mieszać aby bigos nie przywarł.

    Bigos najlepiej smakuje wielokrotnie odgrzewany i dopiero trzeciego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować