• 2 godz. 20 min

Pomimo tego, że kuchnia polska jest ciężka to świąteczny stół nie może obyć się bez tradycyjnego polskiego bigosu. W mojej rodzinie uwielbiany przez każdego.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonek kapusty
    2 cebule
    Olej
    1 pętko kiełbasy
    200 g boczku wędzonego
    500 g mięsa wieprzowego np. z łopatki
    150 g koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka suszonych grzybów
    Sól do smaku
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gdy kapusta kiszona jest bardzo kwaśna musimy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i dusić około 50 minut.
  • 2. W osobnym naczyniu zalać wrzątkiem grzyby. Gdy zmiękną odcedzić i posiekać.
  • 3. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę i boczek w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, następnie dodać kiełbasę i boczek.
  • 4. W oddzielnym garnku zagotować wodę, dodać mięso wieprzowe i gotować do miękkości. Gdy jest miękkie, ostudzić, pokroić w kosteczkę.
  • 5. Gdy kapusta jest już miękka doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy grzyby, mięso wieprzowe, cebulę, kiełbasę, boczek.
  • 6. Wszystko wymieszać i gotować bez przykrycia 20 minut. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Gdy jest za mało wody podlać wywarem z grzybów.

Porady

Bigos najlepiej dwa dni z rzędu przegotować. Wtedy jest lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować