Pomimo tego, że kuchnia polska jest ciężka to świąteczny stół nie może obyć się bez tradycyjnego polskiego bigosu. W mojej rodzinie uwielbiany przez każdego.
2 godz. 20 min
Składniki:
1,5 kg kiszonek kapusty
2 cebule
Olej
1 pętko kiełbasy
200 g boczku wędzonego
500 g mięsa wieprzowego np. z łopatki
150 g koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżka suszonych grzybów
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1.Gdy kapusta kiszona jest bardzo kwaśna musimy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i dusić około 50 minut.
2.W osobnym naczyniu zalać wrzątkiem grzyby. Gdy zmiękną odcedzić i posiekać.
3.Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę i boczek w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, następnie dodać kiełbasę i boczek.
4.W oddzielnym garnku zagotować wodę, dodać mięso wieprzowe i gotować do miękkości. Gdy jest miękkie, ostudzić, pokroić w kosteczkę.
5.Gdy kapusta jest już miękka doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy grzyby, mięso wieprzowe, cebulę, kiełbasę, boczek.
6.Wszystko wymieszać i gotować bez przykrycia 20 minut. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Gdy jest za mało wody podlać wywarem z grzybów.
Porady
Bigos najlepiej dwa dni z rzędu przegotować. Wtedy jest lepszy.
Komentarze