Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i paprykę myjemy i pozostawiamy je wyschnięcia. Cebulę obieramy .
2.Olej wlewamy do dość głębokiego garnka. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
3.Pieczarki kroimy w plasterki. Następnie dodajemy je do cebuli i dalej smażymy.
4.Z papryki wyciągamy gniazda nasienne i kroimy na drobne i krótkie paseczki. Dodajemy do garnka.
5.Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Jeśli ogórki są dosyć duże przekrawamy je najpierw na pół. Dodajemy do garnka.
6.Gdy wszystkie składniki są już miękkie dodajemy bazylię i przecier pomidorowy. Dalej gotując mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
7.Mięso mieszamy z bułką i przyprawami oraz jajkami. Formujemy małe kuleczki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na oleju. Dodajemy kuleczki do bigosu i chwilę gotujemy wszystko razem.
Porady
Zamiast ogórków kiszonych można użyć również konserwowych
Komentarze