Bigos cygański

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetny zarówno na zimno jak i na ciepło

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 cebule
    1/2 kg mięsa mielonego
    1/2 bułki namoczonej w mleku lub wodzie
    1/2 kg pieczarek
    2-3 papryki
    1/2-1 kg ogórków kiszonych
    opakowanie suszonej bazylii
    sól
    pieprz
    mały kartonik koncentratu pomidorowego (ok.250g)
    papryka ostra
    kilka łyżek oleju
    2 jajka
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i paprykę myjemy i pozostawiamy je wyschnięcia. Cebulę obieramy .
  • 2. Olej wlewamy do dość głębokiego garnka. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • 3. Pieczarki kroimy w plasterki. Następnie dodajemy je do cebuli i dalej smażymy.
  • 4. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne i kroimy na drobne i krótkie paseczki. Dodajemy do garnka.
  • 5. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Jeśli ogórki są dosyć duże przekrawamy je najpierw na pół. Dodajemy do garnka.
  • 6. Gdy wszystkie składniki są już miękkie dodajemy bazylię i przecier pomidorowy. Dalej gotując mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • 7. Mięso mieszamy z bułką i przyprawami oraz jajkami. Formujemy małe kuleczki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na oleju. Dodajemy kuleczki do bigosu i chwilę gotujemy wszystko razem.

Porady

Zamiast ogórków kiszonych można użyć również konserwowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować