Bigos cygański

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pieczarki jako nieodzowny element różnych dań jednogarnkowych.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowe: 500 gramów
    - pieczarki: 150 gramów
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - bazylia: 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    - passata pomidorowa: 400 mililitrów
    - ogórki konserwowe: 4 sztuki
    - Papryka czerwona świeża: 1 sztuka
    - cebula biała: 3 sztuki
    - woda z ogórków konserwowych: 2 łyżki
    - bulka tarta: 2 łyżki
    - oregano: 1 łyżeczka
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - sól, pieprz,: 1 szczypta
    - chili w proszku: 0.5 łyżeczki
    - olej do smażenia: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy klopsiki. Jedną cebulę kroimy w kosteczkę, a następnie musimy ją zeszklić na oleju. Mięso mielone wykładamy na miskę, dodajemy cebulę, żółtko i jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy na oleju.
  • 2. Następnie kroimy pieczarki w plastry, podsmażamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, a smażymy ją na oleju. Świeżą paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy w plasterki. Jeśli używamy papryki konserwowej - odsączamy ją i kroimy w kostkę. Ogórki odsączamy, kroimy w talarki. Paprykę i ogórki lekko podsmażamy.
  • Bigos cygański 3. Wszystkie składniki wrzucamy do głebokiego rondla i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią, natka i chilli. Na koniec dodajemy passate (lub przecier, koncetrat, keczup), 2 łyżki wody z ogórków i dokładnie mieszamy.
    Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować