Bigos cygański

5 (176 ocen)

  • 60 min

Polecam nowoczesny bigos – serwuję go na specjalne okazje - na pewno sprawdzi się na świątecznym stole.

  • 60 min

Składniki:



  • kapusta kwaszona 1 kg,
    pieczarki 1 kg,
    cebula 1 kg,
    kiełbasa cienka 1 kg,
    sos cygański 800ml
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos cygański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smak bigosu zależy od wyboru sosu cygańskiego - w zależności czy chcemy otrzymać bigos kwaśniejszy czy słodszy polecam sosy kupione w Biedronce (kwaśniejszy) lub kielecki sos cygański (słodszy). Warto poeksperymentować i wybrać swój smak. Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będzie miękka. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna zmieniamy wodę podczas gotowania 2-3 razy. Pieczarki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie cebula oraz kiełbasa. Na początek podsmażamy pieczarki na wolnym ogniu i przekładamy je do dużego garnka. Na tłuszczu pozostałym po pieczarkach podsmażamy kiełbaskę, zaś cebulkę szklimy na masełku. Kapustę po ugotowaniu dokładnie wyciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażone składniki i kapustę wkładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy tak przez 30 minut w celu połączenia się składników. Po tym czasie dodajemy sos cygański i dusimy jeszcze chwilkę. Bigos najlepszy jest dnia następnego jak się już przegryzie. Podawać ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować