Znakomite danie na weekend,do wspólnego przygotowania nawet z dziećmi.Doskonałe do odgrzania .
50 min
Składniki:
0,5 kg wędliny
o,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
0,5 kg ogórków konserwowych lub kiszonych
o,5 kg marchwi
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy np. przyprawa uniwersalna
szczypta zielonej pietruszki
Bigos bez kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę gotujemy w oddzielnym garku razem ze skurką do miękkości w lekko osolonej wodzie.ok 15-20 min.Następnie obieramy ją ze skórki i kroimy w małe talarki.
Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Pieczarki również kroimy w małe talarki i podsmażamy na drugiej patelni doprawiając solą i pieprzem.
Ogórki kroimy w małą kosteczkę.
Wszystkie przyszykowane składniki wrzucamy do jednego garnka i dokładnie mieszamy podsmażamy jeszcze jakieś 5-10 min.Na sam koniec dokładamy wędlinę,koncentrat pomidorowy, pietruszkęi przyprawiamy według smaku
Porady
Bigos doskonale smakuje z groszkiem konserwowym lub kukurydzą z puszki
Komentarze