Bigos bez kapusty

0 (0 ocen)

  • 50 min

Znakomite danie na weekend,do wspólnego przygotowania nawet z dziećmi.Doskonałe do odgrzania .

  • 50 min

Składniki:

  • 0,5 kg wędliny
    o,5 kg pieczarek
    0,5 kg cebuli
    0,5 kg ogórków konserwowych lub kiszonych
    o,5 kg marchwi
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawy np. przyprawa uniwersalna
    szczypta zielonej pietruszki

Bigos bez kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę gotujemy w oddzielnym garku razem ze skurką do miękkości w lekko osolonej wodzie.ok 15-20 min.Następnie obieramy ją ze skórki i kroimy w małe talarki.
    Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
    Pieczarki również kroimy w małe talarki i podsmażamy na drugiej patelni doprawiając solą i pieprzem.
    Ogórki kroimy w małą kosteczkę.
    Wszystkie przyszykowane składniki wrzucamy do jednego garnka i dokładnie mieszamy podsmażamy jeszcze jakieś 5-10 min.Na sam koniec dokładamy wędlinę,koncentrat pomidorowy, pietruszkęi przyprawiamy według smaku

Porady

Bigos doskonale smakuje z groszkiem konserwowym lub kukurydzą z puszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy