bigos

  • wyświetlono: 763 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

nie ma to jak bigos mojej mamy, a najlepiej jeszcze z młodej kapusty

aliss06
  • 90min

Składniki

główka kapusty
30 dkg schabu
cebula
20 dkg pieczarek
2 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa uniwersalna, liść laurowy, majeranek
pieprz, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania przepisu:

bigos

  • bigos1. Kapustę pozbawić wierzchnich liści, dokładnie umyć i poszatkować, następnie przełożyć do miski i posolić. Odstawić aż puści sok. W tym czasie przygotować schab. Mięso dokładnie oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. W brytfance rozgrzać olej, wrzucić mięso i chwilę podsmażyć, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Pieczarki obrać i ugotować w osolonej wodzie ok. 5 min., odcedzić, pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Gotową kapustę odcisnąć i przełożyć do brytfanki, całość dokładnie wymieszać, dodać przyprawy, i dusić razem ok. 1 godz. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, a kiedy się dobrze rozpuści w kapuście naczynie zdjąć z ognia i pozostawić odkryte, aby nadmiar wody odparował.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsotania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babcikapustaświętabiala czekolada

Komentarze

Podobne przepisy

BIGOS TRADYCYJNY

Dodane przez: suzana

Bigos tradycyjny

Przepis na bigos tradycyjny jest...

Bigos

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

Bigos

Dodane przez: MarzenaM

Bigos

Taki oto bigos z różnych przepisów...

Bigos

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Bigos

Mówi się,że w każdym domu bigos...

Bigos

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bigos

Pomimo tego, że kuchnia polska...

bigos

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bigos

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE