• 1 godz. 30 min

nie ma to jak bigos mojej mamy, a najlepiej jeszcze z młodej kapusty

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • główka kapusty
    30 dkg schabu
    cebula
    20 dkg pieczarek
    2 łyżki oleju
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawa uniwersalna, liść laurowy, majeranek
    pieprz, papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bigos 1. Kapustę pozbawić wierzchnich liści, dokładnie umyć i poszatkować, następnie przełożyć do miski i posolić. Odstawić aż puści sok. W tym czasie przygotować schab. Mięso dokładnie oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. W brytfance rozgrzać olej, wrzucić mięso i chwilę podsmażyć, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Pieczarki obrać i ugotować w osolonej wodzie ok. 5 min., odcedzić, pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Gotową kapustę odcisnąć i przełożyć do brytfanki, całość dokładnie wymieszać, dodać przyprawy, i dusić razem ok. 1 godz. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, a kiedy się dobrze rozpuści w kapuście naczynie zdjąć z ognia i pozostawić odkryte, aby nadmiar wody odparował.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować