Bigos

  • wyświetlono: 283 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pachnący, aromatyczny, sycący bigos... Potrawa typowo polska, na Śląsku podawana na weselach, przyjęciach i innych imprezach okolicznościowych :) W mojej rodzinie to Babcia przygotowuje gar bigosu :)

ilka_86
  • 10 porcje
  • Średni

Składniki

- kapusta kiszona: 1 kilogram
- kapusta biała: 50 dekagramów
- cebula: 1 sztuka
- boczek: 20 dekagramów
- kiełbasa: 20 dekagramów
- mięso od szynki: 25 dekagramów
- tłuszcz (smalec lub olej): 5 dekagramów
- przecier pomidorowy: 0.5 szklanki
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
- majeranek: 1 łyżka
- śliwki suszone: 4 sztuki
- grzybki suszone: 5 sztuk

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos

  • Bigos1. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jeśli jest bardzo kwaśna w połowie gotowania odlać sok (który zużyć do zakwaszania zup). Podczas gotowania dodać namoczone suszone grzybki lub podsmażone pieczarki i uduszone , pokrajane w paski lub kostkę mięso, wędzony boczek i kiełbasę. Osobno ugotować posiekaną słodką kapustę i zmieszać je. Cebulę pokrajać w kostkę i zrumienić na oleju, dodać pod koniec duszenia do bigosu razem z przecierem z rozgotowanych pomidorów lub z koncentratem.
    Potrawę doprawić do smaku.
    Podawać na obiad, kolację lub jako gorącą zakąskę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaWielkanocobiadwiosnakomuniaboże narodzeniekuchnia polskajesieńślubimprezyregionalne_dania

Komentarze

Podobne przepisy

Bigos

Dodane przez: joanna30

Bigos

Pyszny bigos wg przepisu mojej...

Bigos

Dodane przez: peggi

Bigos

Zbliżają się Święta a ja nie wyobrażam...

image-10rbt4r

Dodane przez: Kasia_S

Bigos

gdy tylko najdzie mnie ochota to...

Bigos

Dodane przez: aniak

Bigos

Przepisów na bigos jest dużo, aoto...

Bigos

Dodane przez: Dobika

Bigos

Bigos jest dość powszechną potrawą,ale...

Dodane przez: PolskaGotuje

BIGOS

Nie lubie bigosu oprócz tego przygotowywanego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE