• Dla 10 osób
  • Średni

Pachnący, aromatyczny, sycący bigos... Potrawa typowo polska, na Śląsku podawana na weselach, przyjęciach i innych imprezach okolicznościowych :) W mojej rodzinie to Babcia przygotowuje gar bigosu :)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kapusta kiszona: 1 kilogram
    - kapusta biała: 50 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - boczek: 20 dekagramów
    - kiełbasa: 20 dekagramów
    - mięso od szynki: 25 dekagramów
    - tłuszcz (smalec lub olej): 5 dekagramów
    - przecier pomidorowy: 0.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - majeranek: 1 łyżka
    - śliwki suszone: 4 sztuki
    - grzybki suszone: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos 1. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jeśli jest bardzo kwaśna w połowie gotowania odlać sok (który zużyć do zakwaszania zup). Podczas gotowania dodać namoczone suszone grzybki lub podsmażone pieczarki i uduszone , pokrajane w paski lub kostkę mięso, wędzony boczek i kiełbasę. Osobno ugotować posiekaną słodką kapustę i zmieszać je. Cebulę pokrajać w kostkę i zrumienić na oleju, dodać pod koniec duszenia do bigosu razem z przecierem z rozgotowanych pomidorów lub z koncentratem.
    Potrawę doprawić do smaku.
    Podawać na obiad, kolację lub jako gorącą zakąskę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować