Taki bigos przyrządza się u mnie w domu, w wielkiej brytfance. Najlepszy na 3-ci dzień.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    1,5 l kapusty kiszonej
    1 kiełbasa podwawelska
    30-40 dag pieczarek
    1 kg pieczeni
    3 koncentraty pomidorowe (po 200g)
    2-3 liście laurowe, 10 szt ziela angielskiego
    sól, wegeta, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń 1. Pieczeń obsmażyć z każdej strony, podlewając co jakiś czas wodą.
  • Pokrojona pieczeń w kostkę 2. Mięso, gdy będzie miękkie pokroić w kostkę.
  • Kapusta biała 3. Ugotować kapustę białą, odcedzić (odlać pół garnuszka wody, w której gotowała się kapusta).
  • Kapusta kiszona 4. Ugotować kapustę kiszoną (odlać pół garnuszka wody, w której gotowała się kapusta).
  • Pieczarki 5. Pieczarki obrać, pokroić, udusić.
  • Smażenie kiełbaski 6. Kiełbaskę pokroić (plaster na 4), usmażyć na tłuszczu.
  • Składniki wymieszać 7. Wszystkie składniki (kapusta, biała, kapusta kiszona, kiełbasa wraz z tłuszczem, pieczeń pokrojona w kosteczkę wraz ze sosem, pieczarki wraz z wodą) wymieszać.
  • Dodać koncentrat pomidorowy 8. Do wymieszanych składników dodać koncentrat pomidorowy. Dolać w zależności od gustu, odpowiednią ilość wody spod gotowania kapusty białej i kiszonej (zależne od tego jak bardzo kwaśny ma być bigos). Doprawić solą, wegetą i pieprzem do smaku.

Porady

Do bigosu można dodać kapustę z pieczarkami, która została nam z Wigilii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować