1.Pieczeń obsmażyć z każdej strony, podlewając co jakiś czas wodą.
2.Mięso, gdy będzie miękkie pokroić w kostkę.
3.Ugotować kapustę białą, odcedzić (odlać pół garnuszka wody, w której gotowała się kapusta).
4.Ugotować kapustę kiszoną (odlać pół garnuszka wody, w której gotowała się kapusta).
5.Pieczarki obrać, pokroić, udusić.
6.Kiełbaskę pokroić (plaster na 4), usmażyć na tłuszczu.
7.Wszystkie składniki (kapusta, biała, kapusta kiszona, kiełbasa wraz z tłuszczem, pieczeń pokrojona w kosteczkę wraz ze sosem, pieczarki wraz z wodą) wymieszać.
8.Do wymieszanych składników dodać koncentrat pomidorowy. Dolać w zależności od gustu, odpowiednią ilość wody spod gotowania kapusty białej i kiszonej (zależne od tego jak bardzo kwaśny ma być bigos). Doprawić solą, wegetą i pieprzem do smaku.
Porady
Do bigosu można dodać kapustę z pieczarkami, która została nam z Wigilii.
Komentarze