1.Żeberka wraz z pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem wieprzowym gotować około godziny, po czym ostudzić i obrać mięso z żeberek. Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut. Kapustę kiszoną opłukać i zagotować, po czym odlać wodę i wlać wywar z gotowanego mięsa. Kapustę białą poszatkować i przełożyć do kapusty kiszonej. Do kapusty dodać mięso, suszone grzyby, śliwki, ziele angielskie, pieprz prawdziwy i liście laurowe. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w większą kostkę, podsmażyć na smalcu i przełożyć do kapusty. Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Garnek zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia i pozostawić w chłodnym miejscu na noc.Następnego dnia znów podgrzać( w razie potrzeby wlać trochę wody) dodać majeranek, koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu i gotować jeszcze godzinę na małym ogniu uważając aby nie przypalić bigosu.
Komentarze