• 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Często przyrządzam go na różne uroczystości.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    500g wieprzowiny
    200 wędzonego boczku
    500g wędzonej kiełbasy
    50g suszonych grzybów
    8 suszonych śliwek
    2 cebule
    3 kg kiszonej kapusty
    50 dag białej kapusty
    3 liście laurowe
    10 ziarenek ziela angielskiego
    15 ziaren pieprzu czarnego
    4 łyżki smalcu
    1 łyżka majeranku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawa do bigosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka wraz z pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem wieprzowym gotować około godziny, po czym ostudzić i obrać mięso z żeberek. Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 30 minut. Kapustę kiszoną opłukać i zagotować, po czym odlać wodę i wlać wywar z gotowanego mięsa. Kapustę białą poszatkować i przełożyć do kapusty kiszonej. Do kapusty dodać mięso, suszone grzyby, śliwki, ziele angielskie, pieprz prawdziwy i liście laurowe. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w większą kostkę, podsmażyć na smalcu i przełożyć do kapusty. Gotować na wolnym ogniu około 3 godzin, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Garnek zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia i pozostawić w chłodnym miejscu na noc.Następnego dnia znów podgrzać( w razie potrzeby wlać trochę wody) dodać majeranek, koncentrat pomidorowy, przyprawę do bigosu i gotować jeszcze godzinę na małym ogniu uważając aby nie przypalić bigosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować