• 40 min

Taki oto bigos z różnych przepisów poskładałam ;)

  • 40 min

Składniki:

  • główka białej kapusty (średniej wielkości)
    0,5 kg kapusty kiszonej
    2 cebule
    żeberka, karkówka lub golonka (golonkę wcześniej obgotować aż będzie odchodzić od kości)
    20 dag boczku wędzonego
    trochę kiełbasy lub 2-3 kabanosy
    przecier pomidorowy
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    kostka rosołowa
    sól, pieprz, przyprawa do bigosu
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę białą poszatkować, dodać liście laurowe, ziele i kostkę rosołową podlać wodą (2-3 szklanki) i gotować razem z mięsem (pokrojonym w kostkę w przepadku karkówki, w całości w przypadku żeberek lub z obgotowaną golonką pokrojoną w kostkę) aż trochę zmięknie. Jak mięso będzie miękkie (w przypadku żeberek) oddzielić od kości, pokroić i włożyć z powrotem do kapusty. Dodać kiszoną kapustę przelaną wodą i poszatkowaną.
  • 2. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i zeszklić na oleju razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. dodać do kapusty. Na koniec dodać pokrojone kabanosy. Przyprawić do smaku.
  • 3. Dodać przecier i jeszcze pogotować razem ok 15 min. Wszystko razem gotuję ok 3 godzin aż kapusta i mięso będą miękkie. Dość często mieszać i podlewać wodą w razie potrzeby. Łatwo się przypala ;)
    w razie czego służę pomocą..;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować