Bigos

  • wyświetlono: 1258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taki oto bigos z różnych przepisów poskładałam ;)

MarzenaM
  • 40min

Składniki

główka białej kapusty (średniej wielkości)
0,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
żeberka, karkówka lub golonka (golonkę wcześniej obgotować aż będzie odchodzić od kości)
20 dag boczku wędzonego
trochę kiełbasy lub 2-3 kabanosy
przecier pomidorowy
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
kostka rosołowa
sól, pieprz, przyprawa do bigosu

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos

  • 1. Kapustę białą poszatkować, dodać liście laurowe, ziele i kostkę rosołową podlać wodą (2-3 szklanki) i gotować razem z mięsem (pokrojonym w kostkę w przepadku karkówki, w całości w przypadku żeberek lub z obgotowaną golonką pokrojoną w kostkę) aż trochę zmięknie. Jak mięso będzie miękkie (w przypadku żeberek) oddzielić od kości, pokroić i włożyć z powrotem do kapusty. Dodać kiszoną kapustę przelaną wodą i poszatkowaną.
  • 2. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i zeszklić na oleju razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. dodać do kapusty. Na koniec dodać pokrojone kabanosy. Przyprawić do smaku.
  • 3. Dodać przecier i jeszcze pogotować razem ok 15 min. Wszystko razem gotuję ok 3 godzin aż kapusta i mięso będą miękkie. Dość często mieszać i podlewać wodą w razie potrzeby. Łatwo się przypala ;)
    w razie czego służę pomocą..;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapusta kiszonadania świątecznekapusta białakuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

bigos

Dodane przez: karinzgr

Bigos

Przepisów na bigos jest wiele,...

Bigos

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Bigos

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś...

Bigos

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bigos

Pomimo tego, że kuchnia polska...

bigos

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bigos

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą...

Bigos w moim wykonaniu:)

Dodane przez: KasiaAsia

Bigos

Przepis na ten bigos podała mi...

bigos

Dodane przez: aliss06

bigos

nie ma to jak bigos mojej mamy,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE