Robię go rzadko, ale zawsze w większej ilości i wekuję w słoikach.
30 min
Składniki:
2,5 kg dobrej kiszonej kapusty
2 duże cebule
0,5 kg surowego boczku wędzonego
0,5 kg dobrej cienkiej kiełbasy
1 udko z kurczaka
0,5 kg mięsa wieprzowego
30 dag wołowiny
kilka suszonych grzybków,
ziele ang, jałowiec, pieprz ziarnisty i liść laurowy
przyprawa uniwersalna
1.Grzyby wcześniej namoczyć i ugotować. Udko ugotować w ok 1l. wody z przyprawa uniwersalna. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i wysmażyć. Wieprzowinę udusić z przyprawami,po ostudzeniu pokroić w średnią kostkę.
2.Kapustę, jeśli jest taka potrzeba przepłukać, pokroić i włożyć do garnka.Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby wraz z wywarem, pokrojone mięsa, przesmażone wędliny i pokrojoną w piórka cebulę.
3.Włożyć listek, pieprz ziarn., ziele angielskie i zmiażdżony jałowiec. Podlać wywarem pozostałym po ugotowaniu udka.Gotować na wolnym ogniu ok 1 godziny mieszając od czasu do czasu. Wystudzić i powtórzyć gotowanie. I tak przez kilka dni! SMACZNEGO!
Komentarze