Bigos

4.5 (148 ocen)

  • 30 min

Robię go rzadko, ale zawsze w większej ilości i wekuję w słoikach.

  • 30 min

Składniki:

  • 2,5 kg dobrej kiszonej kapusty
    2 duże cebule
    0,5 kg surowego boczku wędzonego
    0,5 kg dobrej cienkiej kiełbasy
    1 udko z kurczaka
    0,5 kg mięsa wieprzowego
    30 dag wołowiny
    kilka suszonych grzybków,
    ziele ang, jałowiec, pieprz ziarnisty i liść laurowy
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wcześniej namoczyć i ugotować. Udko ugotować w ok 1l. wody z przyprawa uniwersalna. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i wysmażyć. Wieprzowinę udusić z przyprawami,po ostudzeniu pokroić w średnią kostkę.
  • 2. Kapustę, jeśli jest taka potrzeba przepłukać, pokroić i włożyć do garnka.Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby wraz z wywarem, pokrojone mięsa, przesmażone wędliny i pokrojoną w piórka cebulę.
  • 3. Włożyć listek, pieprz ziarn., ziele angielskie i zmiażdżony jałowiec. Podlać wywarem pozostałym po ugotowaniu udka.Gotować na wolnym ogniu ok 1 godziny mieszając od czasu do czasu. Wystudzić i powtórzyć gotowanie. I tak przez kilka dni! SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować