Nie ma to jak domowy bigos. Idealny na każde okazje, urodziny, imieniny, domowe przyjęcia a także i święta.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
    4 cebule
    1 kg karczku
    70 dkg cienkiej kiełbasy
    ok 2 szkl czerwonego wina wytrawnego
    ok 1/2 szkl suszonych grzybów
    ok 1/2 szkl suszonych śliwek
    3 - 4 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    kilka owoców jałowca
    Szczypta kminku
    sól pieprz w ziarenkach
    ew. odrobina koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odciskamy, płuczemy i ew, kroimy.
    zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści, ziela,kminku i pieprzu.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki, szklimy na maśle.
    Kiełbase kroimy w pół plasterki przesmażamy.
    Karczek kroimy w kostkę i również przesmażamy
  • 3. Grzyby moczymy w wodzie i delikatnie gotujemy ( ok 10 min)
    Śliwki kroimy na mniejsze kawałki
  • 4. Do kapusty dodajemy, cebulę, kiełbasę, mięso grzyby wraz z wodą w której się gotowały i śliwki
  • 5. Bigos dusimy podlewając winem. Przyprawiamy.
    Odstawiamy na drugi dzień i podgrzewamy

Porady

Bigos najlepiej smakuje 3-4 dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować