Bigos

  • wyświetlono: 1100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Nie ma to jak domowy bigos. Idealny na każde okazje, urodziny, imieniny, domowe przyjęcia a także i święta.

uuuuuunazwy-1

Składniki

2 kg kapusty kiszonej
4 cebule
1 kg karczku
70 dkg cienkiej kiełbasy
ok 2 szkl czerwonego wina wytrawnego
ok 1/2 szkl suszonych grzybów
ok 1/2 szkl suszonych śliwek
3 - 4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
kilka owoców jałowca
Szczypta kminku
sól pieprz w ziarenkach
ew. odrobina koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos

  • 1. Kapustę odciskamy, płuczemy i ew, kroimy.
    zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści, ziela,kminku i pieprzu.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki, szklimy na maśle.
    Kiełbase kroimy w pół plasterki przesmażamy.
    Karczek kroimy w kostkę i również przesmażamy
  • 3. Grzyby moczymy w wodzie i delikatnie gotujemy ( ok 10 min)
    Śliwki kroimy na mniejsze kawałki
  • 4. Do kapusty dodajemy, cebulę, kiełbasę, mięso grzyby wraz z wodą w której się gotowały i śliwki
  • 5. Bigos dusimy podlewając winem. Przyprawiamy.
    Odstawiamy na drugi dzień i podgrzewamy

Porady

Bigos najlepiej smakuje 3-4 dnia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaświętabigoskuchnia polskaSylwestertradycyjna kuchniadomowy bigostradycyjny bigosrodzinna tradycjarodzinna kuchniaboze_narodzienie

Komentarze

Podobne przepisy

BIGOS TRADYCYJNY

Dodane przez: suzana

Bigos tradycyjny

Przepis na bigos tradycyjny jest...

BIGOS

Dodane przez: LucyG

BIGOS

Wersji bigosu jest tyle ile kucharek,...

bigos

Dodane przez: karinzgr

Bigos

Przepisów na bigos jest wiele,...

Bigos

Dodane przez: MarzenaM

Bigos

Taki oto bigos z różnych przepisów...

Bigos

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bigos

Pomimo tego, że kuchnia polska...

bigos

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bigos

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE