Bigos

  • wyświetlono: 2262 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Pyszny bigos wg przepisu mojej mamy.

joanna30

Składniki

2 kg kapusty kiszonej
1 kg łopatki
1/2 kg kiełbasy
sól, pieprz
2 kostki rosołowe grzybowe
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
190g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos

  • 1. Kapustę pokroić, zalać wodą (poziom wody nie musi być wyższy niż poziom kapusty). Gdy kapusta się zagotuje odcedzić i wlać świeżą wodę. Gotujemy na niewielkim ogniu. W tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną i podsmażoną kiełbasę, liście laurowe i ziele ang. oraz kostki grzybowe. Gotujemy do czasu aż wszystko zmięknie (ok 1,5- 2 godzin). Pod koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy. Gotujemy jeszcze ok 15 minut.

Porady

Bigos jest najlepszy na 2-3 dzień.
Do bigosu można dodać kilka suszonych i namoczonych grzybów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylakapusta kiszonabigos

Komentarze

Podobne przepisy

BIGOS TRADYCYJNY

Dodane przez: suzana

Bigos tradycyjny

Przepis na bigos tradycyjny jest...

bigos

Dodane przez: karinzgr

Bigos

Przepisów na bigos jest wiele,...

Bigos

Dodane przez: MarzenaM

Bigos

Taki oto bigos z różnych przepisów...

Bigos

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Bigos

Pomimo tego, że kuchnia polska...

bigos

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bigos

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą...

Bigos w moim wykonaniu:)

Dodane przez: KasiaAsia

Bigos

Przepis na ten bigos podała mi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE