Pyszny bigos wg przepisu mojej mamy.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
    1 kg łopatki
    1/2 kg kiełbasy
    sól, pieprz
    2 kostki rosołowe grzybowe
    3 listki laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    190g koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić, zalać wodą (poziom wody nie musi być wyższy niż poziom kapusty). Gdy kapusta się zagotuje odcedzić i wlać świeżą wodę. Gotujemy na niewielkim ogniu. W tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, pokrojoną i podsmażoną kiełbasę, liście laurowe i ziele ang. oraz kostki grzybowe. Gotujemy do czasu aż wszystko zmięknie (ok 1,5- 2 godzin). Pod koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy. Gotujemy jeszcze ok 15 minut.

Porady

Bigos jest najlepszy na 2-3 dzień. Do bigosu można dodać kilka suszonych i namoczonych grzybów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować