• 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Idealny na święta i na co dzień :)

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g schabu
    ok. 600 g kapusty kiszonej
    ok. 600 g kapusty białej
    40 g suszonych grzybów
    2 cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki domowej nalewki, u mnie z pigwy
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    majeranek
    mielony kminek
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. Schab pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i odstawić. Kapistę kiszoną pokroić, jeśli ktoś nie lubi kwaśnej przepłukać, ja lubię :) Włożyć do garnka z grubym dnem. Dodać grzyby razem z woda, w której się moczyły oraz poszatkowaną białą kapustę. Przykryć i zagotować. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni spryskanej olejem, wrzucić mięso i podsmażyć. Dodać do kapusty. Zalać nalewką. Całość dusić około 3 godzin. W razie potrzeby podlewać wodą. W trakcie gotowania doprawić pieprzem, kminkiem, gałką i majerankiem oraz dodać koncentrat. Następnego dnia gotować jeszcze około godzinę. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kapusta biała Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować