ok. 500 g schabu
ok. 600 g kapusty kiszonej
ok. 600 g kapusty białej
40 g suszonych grzybów
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki domowej nalewki, u mnie z pigwy
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
majeranek
mielony kminek
gałka muszkatołowa
1.Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. Schab pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i odstawić. Kapistę kiszoną pokroić, jeśli ktoś nie lubi kwaśnej przepłukać, ja lubię :) Włożyć do garnka z grubym dnem. Dodać grzyby razem z woda, w której się moczyły oraz poszatkowaną białą kapustę. Przykryć i zagotować. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni spryskanej olejem, wrzucić mięso i podsmażyć. Dodać do kapusty. Zalać nalewką. Całość dusić około 3 godzin. W razie potrzeby podlewać wodą. W trakcie gotowania doprawić pieprzem, kminkiem, gałką i majerankiem oraz dodać koncentrat. Następnego dnia gotować jeszcze około godzinę. Smacznego :)
Komentarze