Bigos

  • wyświetlono: 746 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tradycyjny bigos taki jak kiedyś gotowały nasze Babcie.

Beata-O
  • 8 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

• ½ kg żeberek wieprzowych
• ½ kg łopatki wieprzowej
• ½ kg kiełbasy podwawelskiej
• 2 kg kapusty kiszonej
• Vegetę
• 20dag suszonych grzybów
• ½ słoika powideł
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Bigos

  • Bigos1. 1. Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem Vegety.
    2. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy tak około 20 minut, po tym czasie odlewamy kwas( można wykorzystać kwas na zupę ) ponownie zalewamy wodą i gotujemy.
    3. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
    4. Grzyby najlepiej namoczyć i zostawić na 2 godziny.
    5. Wyjmujemy mięso z rosołu.
    6. Rosół wlewamy do gotującej kapusty a mięso kroimy na kawałki i przesmażamy na oleju.
    7. Do Kapusty dodajemy, mięso, kiełbasę, grzyby, powidła.
    8. Bigos trzeba dość długo gotować ciągle mieszając.
    9. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bigos

Komentarze

Podobne przepisy

bigos

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bigos

Bigos jest bardzo wdzięczną potrawą...

Bigos

Dodane przez: Natalia Ch 1987

Bigos

Pyszny bigos podgrzany na patelni...

image-10rbt4r

Dodane przez: Kasia_S

Bigos

gdy tylko najdzie mnie ochota to...

Bigos

Dodane przez: JulkaTomeczek

Bigos

Często przyrządzam go na różne...

BIGOS

Dodane przez: LucyG

BIGOS

Wersji bigosu jest tyle ile kucharek,...

bigos

Dodane przez: Anitka0804

Bigos

Bardzo smaczny bigos im dłużej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE