BIG pierogi z kurkami .

0 (0 ocen)

Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką .

Składniki:

  • 400 g mąki
    300 ml ciepłej wody
    1 łyżka oliwy
    szczypta soli

    Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem .
    Teraz kurki.
    0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić
    1 cebula
    1 łyżka oliwy
    sól , pieprz

Big pierogi z kurkami . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi 1. Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól i pieprz do smaku.
    Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić .
    Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min.

Porady

Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy