Mamy wiosnę dużo świeżych młodych roślinek na rynku. Pojawiła się botwinka .Lubię jej smak , kolor i to co można z niej zrobić . Dlatego wykorzystałam ten moment i postanowiłam ugotować wiosenny barszczyk ale taki Bieszczadzki.
Bieszczadzki barszcz z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy obieramy i kroimy w kosteczkę . Zalewamy wodę , ale tylko żeby je przykryła. Dajemy liść laurowy ,2 ząbki czosnku ,odrobinę cukru - odstawiamy najlepiej na noc.
Do garnka z woda dajemy wędzoną kość ,pokrojone w kosteczkę ziemniaki i strata na grubych oczkach włoszczyznę . Gotujemy z dodatkiem liścia laurowego.
2. Po ok 10 min dodajemy buraki w raz z wodą . Gotujemy ok 15 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną zielona fasolkę . Solimy do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek pokrojona botwinę. Gotujemy ok 15 min. Dolewamy śmietanę. Zagotowujemy .
Komentarze