Biedronkowa przystawka

4.5 (176 ocen)

Wykonanie takiej przystawki to na prawdę świetna zabawa. W przygotowaniu mogą , a nawet powinny uczestniczyć dzieci:). Na taką biedronkę skusi się nawet niejadek!!!

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    • 12 krakersów,
    • 6 pomidorków koktajlowych,
    • Mały pęczek szczypiorku,
    • 4 czarne oliwki (1 na kropki, 3 na głowy).
    • Pieprz do smaku,
    • Świeżo mielona sól ziołowa do smaku,
    • 100 g białego sera,
    • 1-2 łyżki śmietanki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Biedronkowa przystawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie sera 1. Na talerz przekładamy ser. Dodajemy do niego przyprawy oraz śmietankę . Ugniatamy widelcem.
    Tak przygotowanym serem smakujemy krakersy.
  • posypanie szczypiorkiem 2. Szczypiorek siekamy. Rozdrobnionym posypujemy wyłożony na krakersy ser.
  • brzuszki 3. Pomidorki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy na połowę. Każdą połówkę dodatkowo nacinamy i lekko rozchylamy, formując w ten sposób skrzydełka. Uformowane biedronki układamy na szczypiorek. Oliwki dzielimy na 4 części i wykonujemy z nich głowy biedronek.
    Jedną z oliwek przeznaczamy na wykonanie kropek na pomidorkach. Oczy natomiast wykonujemy z sera.
    Tak przygotowaną przystawkę podajemy. Idealnie sprawdza się na dziecięcych przyjęciach, ale i dorośli chętnie po nią sięgają:).
  • oprószanie szczypiorkiem 4. oprószanie szczypiorkiem
  • zjeść, czy nie? 5. zjeść, czy nie?
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Pomidor

Notka redakcyjna

Szukasz więcej pomysłów na przystawki? Zobacz nasze pyszne inspiracje na przekąski na imprezę

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować