Biedronki na krakersach

0 (0 ocen)

  • 15 min

Planujecie przyjęcie dla dzieciaków? A może szukacie nowych inspiracji jak podać przekąskę dla niejadka? Dziś proponuję szybki i bardzo efektowny sposób podania ciastek z motywem biedronki. Tak przygotowane ciastka wyglądają fantastycznie i bardzo kolorowo. Dzieciaki na pewno będą zachwycone :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki (na 30 ciastek-biedronek):
    •30 krakersów/nie słodkich ciastek lub plasterków świeżego ogórka
    •150 g serka śmietankowego
    •15 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
    •8 czarnych oliwek
    •szczypiorek pokrojony na kawałki długości 1-2 cm
    •czarny barwnik spożywczy (opcjonalnie)
    •pieprz do smaku

Biedronki na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka / krakersy smarujemy serkiem. Pomidorki myjemy i kroimy na 4 części. 2 części kładziemy na serku delikatnie je rozkładając, tak aby powstały "skrzydełka". Oliwki również kroimy na 4 części. Kawałek oliwki kładziemy przy pomidorkach. Pomiędzy oliwkę a pomidor wkładamy 2 kawałeczki szczypiorku. Na wykałaczkę nakładamy odrobinę twarożku i tworzymy oczy.

Porady

* Ciastka szybko wilgotnieją więc najlepiej przygotować je na krótko przed podaniem. **W wersji wegańskiej serek można zastąpić hummusem, a w wersji bezglutenowej krakersy zastąpić można ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy