Biały tort

5 (185 ocen)

Puszyste tortowe ciasto kokosowe z dodatkiem dużej ilości ajerkoniaku

Składniki:

  • BISZKOPT:
    12 jaj
    12 łyżek cukru
    15 łyżek mąki ( czubate )
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    MASA :
    750 ml. śmietany kremówki 30%
    2 śmietany w proszku "Śnieżki "
    20 dkg. wiórek kokosowych
    3 czekolady białe 100g każda
    1 szklanka ajerkoniaku
    5 łyżeczek żelatyny
    1/2 szklanki wrzącej wody do rozpuszczenia żelatyny
    PONCZ:
    Szklanka przegotowanej , wystudzonej wody
    sok wyciśnięty z jednej cytryny
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biały tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biały tort 1. BISZKOPT: Podane składniki podzielić na 3 równe części , upiec 3 biszkopty . WYKONANIE: Białka ubić , dodać cukier , ubijać aż cukier się rozpuści , dodać żółtka , jeszcze chwilę ubijać . Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia , porcjami dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , przelać do formy 36-22cm. piec 25-30 minut w temp.170 *C MASA: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku , wystudzić . Jeśli żelatyna nie chce się rozpuścić należy podgrzać . Czekolady połamać rozpuścić w kąpieli wodnej . Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić , dodać śmietany w proszku , ubić na sztywno .Wsypać wiórka kokosowe . Dodać rozpuszczone i przestudzone czekolady miksując wlać rozpuszczoną żelatynę , na koniec dodać ajerkoniak , wszystko dokładnie , powoli wymieszać Wszystkie składniki ponczu wymieszać , nasączyć biszkopty . Nasączone biszkopty przekładać masą , wierzch ciasta posypać wiórkami albo udekorować według uznania . Przed podaniem dodatkowo można polać ajerkoniakiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować