Biały sos wołowy do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę kroimy w większą kostkę .Zalewamy wodą całość aby zakrywało mięso,dajemy ziele i liścia,sól ok 0,5 łyżeczki ,pieprz i gotujemy tak z 30 min ,dajemy cebule pokrojona na 4 części i gotujemy aż mięso będzie miękkie zależy to od wołowiny,na koniec dajemy ocet i chwilę gotujemy.Mięso po ugotowaniu wyciągnąć na talerz ,cebulę wyciągnąć najlepiej łyżką cedzakowa na sito i przetrzeć ją do naszej gotowanej wody.
Odlać trochę wody do garnuszka poczekać aż będzie zimna, dodać śmietanę rozmieszać dokładnie następie dodać mąkę i mieszać dokładnie najlepiej kołotuszką.Wlać do pozostałej wody włożyć mięso z powrotem ,zagotować doprawić solą i pieprzem.Podawać z makaronem najlepiej penne.
SMACZNEGO :)
2..
Porady
można dodać więcej octu ,sos ma być lekko kwaskowaty,ale to też zależy jak kwaśną mamy śmietane
Komentarze