Biały sos wołowy do makaronu

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszny biały sos jak się go u mnie nazywa robiony jest od pokoleń,trochę czasu się go gotuje ale warto.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 500gr dobrej wołowiny,2 cebule,2liście laurowe,5ziel angielskich,sól,pieprz,200ml kwaśnej śmietany,1łyżeczke octu,ok2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos śmietanowy

Biały sos wołowy do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy w większą kostkę .Zalewamy wodą całość aby zakrywało mięso,dajemy ziele i liścia,sól ok 0,5 łyżeczki ,pieprz i gotujemy tak z 30 min ,dajemy cebule pokrojona na 4 części i gotujemy aż mięso będzie miękkie zależy to od wołowiny,na koniec dajemy ocet i chwilę gotujemy.Mięso po ugotowaniu wyciągnąć na talerz ,cebulę wyciągnąć najlepiej łyżką cedzakowa na sito i przetrzeć ją do naszej gotowanej wody.
    Odlać trochę wody do garnuszka poczekać aż będzie zimna, dodać śmietanę rozmieszać dokładnie następie dodać mąkę i mieszać dokładnie najlepiej kołotuszką.Wlać do pozostałej wody włożyć mięso z powrotem ,zagotować doprawić solą i pieprzem.Podawać z makaronem najlepiej penne.
    SMACZNEGO :)
  • 2. .

Porady

można dodać więcej octu ,sos ma być lekko kwaskowaty,ale to też zależy jak kwaśną mamy śmietane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować