Biały puch

  • wyświetlono: 1236 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Na niedzielę idealne ciasto;-) i na jutrzejszą majówkę;-)

2018-08-19 22
  • 60min

Składniki

ciasto:
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
5 żółtek
1 margaryna
proszek do pieczenia

masa:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
3 śmietany 18% gęste
sok z 1 cytryny( lub kwasek cytrynowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Biały puch

  • biały puch1. Żółtka rozetrzeć ukręcić z cukrem, margarynę można roztopić dodać z mąką i proszkiem do pieczenia następnie dodać utarte żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części różnej wielkości, większą część wyłożyć na blaszkę ( rozwałkować lub skubać) a mniejszą włożyć na 15 min do zamrażalnika. Białka ubić, dodać śmietanę, budynie, sok cytrynowy i ubijać aż do połączenia składników. Masę wyłożyć na blaszkę z ciastem, wyjąć drugą część podmrożonego ciasta i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

piernik

Dodane przez: anet

Piernik-puch

Szybko się go robi i zawsze się...

Śnieżny puch

Dodane przez: zzewa

Śnieżny puch

Bardzo smaczne i delikatne ciasto...

image-0dayw9c

Dodane przez: BOCHEŃSKA SYLWIA

ŚNIEŻNY PUCH

Pyszne i szybkie ciasto

Łabędzi puch

Dodane przez: AnkaFiranka

Łabędzi puch

Na imprezach w gronie rodziny,...

Dodane przez: karciaa6637

Łabędziowy puch

Przy tym ciachu możemy sie rozkoszować...

image-1t2gcfe

Dodane przez: Mariola123

SERNIK ŚNIEŻNY PUCH

Dzisiaj przygotowałam ciasto na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE