Biały puch

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Na niedzielę idealne ciasto;-) i na jutrzejszą majówkę;-)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    cukier waniliowy
    5 żółtek
    1 margaryna
    proszek do pieczenia

    masa:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    2 budynie śmietankowe
    3 śmietany 18% gęste
    sok z 1 cytryny( lub kwasek cytrynowy)

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biały puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biały puch 1. Żółtka rozetrzeć ukręcić z cukrem, margarynę można roztopić dodać z mąką i proszkiem do pieczenia następnie dodać utarte żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części różnej wielkości, większą część wyłożyć na blaszkę ( rozwałkować lub skubać) a mniejszą włożyć na 15 min do zamrażalnika. Białka ubić, dodać śmietanę, budynie, sok cytrynowy i ubijać aż do połączenia składników. Masę wyłożyć na blaszkę z ciastem, wyjąć drugą część podmrożonego ciasta i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować