Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem

5 (174 ocen)

Ciasto znane mi z dzieciństwa, uwielbiane przez całą rodzinę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tym razem moja biała wersja z dodatkiem likieru kokosowego.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g margaryny
    3 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    2 łyżki cukru
    Beza:
    4 białka
    2/3 szklanki cukru
    Szczypta soli
    Dodatkowo:
    250 g dżemu brzoskwiniowego
    5 łyżek likieru kokosowego
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy siekamy margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować