Biały obłoczek z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatny i lekki deser z białą czekoladą i truskawkami

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g sera białego 3krotnie mielonego
    200 g białej czekolady
    200 g śmietany 30%
    1 czubata łyżka żelatyny
    5g Ekstrakt waniliowy
    Truskawki

Biały obłoczek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białą czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do metalowej miski ustawionej na garnku z niewielką ilością wrzątku. Postawić całość na niewielkim ogniu. Czekoladę mieszać aż całkowicie się rozpuści. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać.

    W misce ubić schłodzoną śmietanę 30% na sztywno. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Wlać do stygnącej czekolady, wymieszać dokładnie. Ostudzić.

    Do bitej śmietany wlać powoli czekoladę z żelatyną, zmiksować. Dodać serek mielony i ponownie zmiksować.

    Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, wlać masę na sernik. Przykryć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

    Sernik kroić w trójkąty jak tort i podawać ze świeżymi truskawkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy