Biały blok czekoladowy z żelkami

5 (187 ocen)

  • 15 min

Pyszny deser przypominającyy smakiem białą czekoladę

  • 15 min

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    ok. 350 g mleka w proszku (nie granulowane)
    200 gram żelków lub twardych galaretek owocowych
    150 g herbatników (połamanych na duże kawałki)
    4 łyżki uprażonych płatków migdałowych












Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biały blok czekoladowy z żelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku roztopić masło z cukrem i wodą, zagotować, przestudzić.

    Dodawać stopniowo mleko w proszku, cały czas ucierając mikserem by nie zrobiły się grudki. Po chwili ucierania masa będzie jednolita.
    Dodać żelki i herbatniki i dokładnie wymieszać łyżką.

    Włożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą, wyrównać, posypać płatkami migdałów i od góry położyć kawałek folii.
    Wstawić do lodówki na ok. 1 - 2 godzin.
    Zimny blok pokroić ostrym nożem na małe kostki.

Porady

Jeśli do masy dodamy 2 łyżki kakao otrzymamy blok czekoladowy. Można dodać róże bakalie i orzechy niekoniecznie żelki czy galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować