1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
ok. 350 g mleka w proszku (nie granulowane)
200 gram żelków lub twardych galaretek owocowych
150 g herbatników (połamanych na duże kawałki)
4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Biały blok czekoladowy z żelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku roztopić masło z cukrem i wodą, zagotować, przestudzić.
Dodawać stopniowo mleko w proszku, cały czas ucierając mikserem by nie zrobiły się grudki. Po chwili ucierania masa będzie jednolita.
Dodać żelki i herbatniki i dokładnie wymieszać łyżką.
Włożyć do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą, wyrównać, posypać płatkami migdałów i od góry położyć kawałek folii.
Wstawić do lodówki na ok. 1 - 2 godzin.
Zimny blok pokroić ostrym nożem na małe kostki.
Porady
Jeśli do masy dodamy 2 łyżki kakao otrzymamy blok czekoladowy. Można dodać róże bakalie i orzechy niekoniecznie żelki czy galaretki.
Komentarze