Biały barszcz z ziemniakami i kiełbasą

4.98 (169 ocen)

Moja wersja białego barszczu z torebki

Składniki:

  • około 80 dag ziemniaków
    1 ząbek czosnku
    2 torebki barszczu białego - u mnie „Winiary”
    1 cebula
    30 dag cienkiej kiełbasy
    1 łyżka oleju
    4 ziela angielskie
    liść laurowy
    majeranek
    sos sojowy jasny
    jajka ugotowane na twardo
    kwaśna śmietana 18%
Wystaw ocenę:

4.98 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz biały Bezy

Biały barszcz z ziemniakami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać dwoma litrami wody i postawić na palniku. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziele angielskie, liść laurowy i obrany ząbek czosnku. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić ją w kosteczkę. Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na niej cebulę, dołożyć pokrojoną kiełbasę i smażyć razem aż się zrumieni.
    Barszcz dokładnie roztrzepać z półtorej szklanki zimnej wody tak, aby nie było grudek. Przelać go do garnka z ziemniakami, dodać obsmażoną kiełbasę z cebulą i razem gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku majerankiem i sosem sojowym. Podać z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i kleksem śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować