Biały barszcz z ziemniakami i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać dwoma litrami wody i postawić na palniku. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziele angielskie, liść laurowy i obrany ząbek czosnku. Zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić ją w kosteczkę. Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na niej cebulę, dołożyć pokrojoną kiełbasę i smażyć razem aż się zrumieni.
Barszcz dokładnie roztrzepać z półtorej szklanki zimnej wody tak, aby nie było grudek. Przelać go do garnka z ziemniakami, dodać obsmażoną kiełbasę z cebulą i razem gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku majerankiem i sosem sojowym. Podać z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i kleksem śmietany.
Komentarze