Biały barszcz z pieczonym żeberkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Biały barszczyk na zakwasie, gotowany na żeberkach, sprawdzi się nie tylko od święta lecz także na każde spotkanie rodzinne. Bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu z aromatycznym , upieczonym żeberkiem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g. żeberek wieprzowych-paski
    2 litry bulionu warzywnego
    1/2 litra zakwasu na barszcz biały
    2 listki laurowe
    po 5 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
    2 marchewki
    5 ziemniaków
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka przyprawy do mięs
    4 łyżki śmietany ukwaszonej-15%
    1 łyżka majeranku
    sól i pieprz do smaku
    olej
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz biały Zakwas

Biały barszcz z pieczonym żeberkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biał barszcz z pieczonym żeberkiem 1. Żeberka kroję na części, obsmażam na niewielkiej ilości oleju, na rumiano z obu stron, zalewam bulionem, dodaje listki laurowe, czarny pieprz i ziele angielskie, obraną i pokrojoną marchewkę, czosnek, gotuję ok. 10 minut. Żeberka wyjmuję z zupy, dodaje obrane i pokrojone ziemniaki , gotuję ok. 15 minut do miękkości warzyw. Żeberka układam w naczyniu do pieczenia, polewam odrobiną oleju, posypuję przyprawą do mięs, piekę ok. 1 godziny. Do zupy dodaje wymieszany zakwas, gotuję ok. 5 minut, dodaje roztarty w palcach majeranek, zaprawiam śmietaną, doprowadzam do zagotowania, doprawiam solą i pieprzem. Zupę podaję z żeberkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Warzywa Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować