Biały barszczyk na zakwasie, gotowany na żeberkach, sprawdzi się nie tylko od święta lecz także na każde spotkanie rodzinne. Bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu z aromatycznym , upieczonym żeberkiem.
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
500g. żeberek wieprzowych-paski
2 litry bulionu warzywnego
1/2 litra zakwasu na barszcz biały
2 listki laurowe
po 5 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
2 marchewki
5 ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do mięs
4 łyżki śmietany ukwaszonej-15%
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
olej
Dodatkowo:
naczynie do pieczenia
Biały barszcz z pieczonym żeberkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka kroję na części, obsmażam na niewielkiej ilości oleju, na rumiano z obu stron, zalewam bulionem, dodaje listki laurowe, czarny pieprz i ziele angielskie, obraną i pokrojoną marchewkę, czosnek, gotuję ok. 10 minut. Żeberka wyjmuję z zupy, dodaje obrane i pokrojone ziemniaki , gotuję ok. 15 minut do miękkości warzyw. Żeberka układam w naczyniu do pieczenia, polewam odrobiną oleju, posypuję przyprawą do mięs, piekę ok. 1 godziny. Do zupy dodaje wymieszany zakwas, gotuję ok. 5 minut, dodaje roztarty w palcach majeranek, zaprawiam śmietaną, doprowadzam do zagotowania, doprawiam solą i pieprzem. Zupę podaję z żeberkiem.
Komentarze