Biało czerwone serniczki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pozostając w klimacie Euro 2012, proponuję lekki deser, oczywiście w kolorze biało-czerwonym. Z myślą o dzieciach, ale może i niejednemu dorosłemu przypadnie do smaku!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jogurt naturakny: 0.5 litra
    - truskawki: 40 dekagramów
    - cukier waniliowy (32g): 32 gramy
    - Żelatyna: 4 łyżki
    - bita śmietana: 1 opakowanie
    - mleko: 200 mililitrów

Biało czerwone serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biało-czerwone serniczki 1. Żelatynę zalać niewielką ilością ciepłej wody, wymieszać, by się rozpuściła, odstawić do wystygnięcia. Truskawki umyć, odszypułkować. Razem z jogurtem wrzucić do blendera/malaksera i zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać jeszcze kilka chwil, by cukier się rozpuścił. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru (śnieżkę z paczki ubijać 5 min z zimnym mlekiem). Kiedy żelatyna przestygnie, dodać ją do truskawkowo-jogurtowej masy, wymieszać. Rozlać do miseczek/foremek (ja robiłam je w silikonowym foremkach do muffinek, dzięki czemu po ścięciu łatwo je wyjąć, zachowują przy tym ładny kształt), wstawić na min.2 godz. do lodówki. Po stężeniu przybrać kleksem ze śmietany, ozdobić wiórkami czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy