Biało-czerwona rozkosz

0 (0 ocen)

  • 25 min

Lubię pichcić w kuchni, dlatego przepisy, które dostaję od znajomych często urozmaicam według własnego gustu i wychodzą całkiem nowe smaczne potrawy. Najczęściej przyrządzam ciasta. Zrobiłam ten przysmak na walentynki dla narzeczonego, po zjedzeniu czuł się jak w niebie.

  • 25 min

Składniki:

  • - 3 jajka
    -0,5 szklanki cukru
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -0,5 szklanki maki pszennej tortowej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -barwnik spożywczy rubinowy
    -500 ml śmietany 36%
    -100 g białej czekolady
    -likier o dowolnym smaku
    -serduszka czekoladowe
    -płatki migdałowe

Biało-czerwona rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka. Mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, przesiewamy przez sitko do ciasta i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy i również delikatnie mieszamy. Pieczemy na dużej blasze w 180 stopniach przez 15 min.
    Studzimy.
  • 2. Masa
    Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, studzimy ale tak żeby nie stwardniała. Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę.
  • 3. Z biszkoptu wycinamy serca.
  • 4. Układamy biszkopt, nasączamy likierem i nakładamy masę śmietanową, powtarzamy tę czynność 3 razy
  • 5. Dekorujemy nasz deser płatkami migdałowymi i serduszkami czekoladowymi.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy