Biało-czarny ucierany placek z owocami

4.5 (182 ocen)

  • 60 min

Letnie ciasto chodź każde owoce się do niego nadają

  • 60 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    1 kostka masła lub margaryny (20 dag)
    2 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    6 jaj

    1 niepełna szklanka mleka
    2-3 łyżki ciemnego kakao (np. extra ciemne DecoMoreno)
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    około 80 dag- 1 kg owoców tj. śliwki, jabłka, agrest, gruszki, brzoskwinie, truskawki itd

Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biało-czarny ucierany placek z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jaju, za każdym razem ucierając. Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem. Ciasto będzie gęste ale takie, aby dało się ucierać mikserem (gdyby się opierało,można dodać więcej mleka).

    Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta wykładamy do blaszki, wyrównujemy wierzch. Do drugiej części dodajemy kakao i mieszamy dokładnie.

    Na jasne ciasto wykładamy umyte i oczyszczone jabłka kroimy w kostkę.

    Przykrywamy owoce ciemnym, kakaowym ciastem.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach C. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować