Białkowe ciasto wiśniowe z masą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy aż cukier się rozpuści. dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. przelewamy do średniej wielkości tortownicy i pieczemy w 150 stopniach około 35 minut
2.żelatynę moczymy w mleku, następnie rozpuszczamy. Ryż mieszamy z rozpuszczoną żelatyną,masę odstawiamy aż zacznie tężeć. Biszkopt przekrawamy na 2 części. Na jedną wykładamy masę, przykrywamy drugim blatem. Galaretki przygotowujemy jak na opakowaniu, na wierzchu ciasto posypujemy rodzynkami i zalewamy tężejącymi galaretkami,wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Do masy możemy użyć ryżu o dowolnym smaku np. pistacjowego, a także galaretkę i kisiel wedle uznania
Komentarze