BIAŁKOWE CIASTO KOKOSOWO - CZEKOLADOWE Z CYTRYNOWĄ NUTKĄ

5 (183 ocen)

  • 30 min

Sposób na wykorzystanie zbędnych białek.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka białek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki letniego mleka
    3 łyżki soku z cytryny
    kilka kropel aromatu cytrynowego
    1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
    100g wiórek kokosowych
    2-3 łyżeczki kakao
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Białkowe ciasto kokosowo - czekoladowe z cytrynową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodać 1,5 szklanki cukru.
  • 2. Do ubitych białek dodać mąkę, olej,letnie mleko, proszek do pieczenia,
    cukier waniliowy, olejek i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie przemieszać.
  • 3. Przygotowaną masę podzielić na 2 części do jednej dać wiórki kokosowe i wymieszać.
  • 4. Do drugiej części dodać kakao oraz pokrojoną w drobne kawałki czekoladę - przemieszać.
  • 5. Formę o wymiarach 32x23cm, natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
    Wylać najpierw białą masę, na to czarną
    można delikatnie przemieszać lub robić kleksy ciemny ciastem).
  • 6. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 35-40 minut na suchy patyk.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować