Białkowa babka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna propozycja nie tylko na Wielkanoc

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl. białek
    3 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. oleju
    1 szkl. cukru
    kilka kropel aromatu waniliowego
    0,5 szkl. mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 jabłka
    kasza manna

Białkowa babka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0j52cc3 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dalej ubijamy, następnie dodajemy mleko, olej całość wymieszać. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy, miksujemy.Formę na babkę smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną. Połowę ciasta wlewamy do formy. Jabłka obieramy kroimy w plastry , układamy na ciasto. Przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Porady

Do babki możemy dodać również inne owoce np. gruszki, śliwki czy borówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy