Białe czekoladki z rabarbarową galaretką

0 (0 ocen)

Rabarbarowa galaretka zamknięta w białej czekoladzie. Poezja!

Składniki:

  • 100 g białej czekolady
    1/2 op. galaretki truskawkowej
    1/2 szkl gorącej wody
    1 łodyga rabarbaru (ok. 100 g)
    1-2 łyżki białego wina (opcjonalnie)

Białe czekoladki z rabarbarową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i umieścić w garnuszku. Zalać wodą i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i powstanie coś à la „papka” (ok. 5-10 minut). Następnie wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dolać wina, wymieszać i odstawić na bok do przestudzenia.
  • 2. Czekoladę drobno posiekać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną czekoladą wysmarować dno i boki foremek na czekoladki (papierowych lub silikonowych). Schłodzić w lodówce.

Porady

Przepis na ok. 15 sztuk.

Komentarze

Podobne przepisy