Znaleziona pod nazwą "chrzanowa", choć wolę nazywać po prostu "biała". Rozgrzewa świetnie i świetnie smakuje. Polecam zmarzluchom.
Dla 4 osób
Składniki:
4-5 szklanek bulionu warzywnego (ja zrobiłam wywar z włoszczyzny, ale można również z kostki)
łyżka sklarowanego masła
nieduża porcja włoszczyzny bez marchewki
2-3 łyżki startego chrzanu (ja użyłam chrzan żurawinowy ze słoika)
125 ml śmietany kremówki
150 ml białego wytrawnego wina
ząbek czosnku (ja dałam 2;))
sok z 1/2 cytryny (u mnie zaprawa cytrynowa - kilka kropel)
żółtko
pieprz i sól
4-6 ziemniaków
10-15 dag chudego wędzonego boczku
łyżka sklarowanego masła
w oryginalnym przepisie majeranek i rozmaryn - u mnie bazylia
Biała rozgrzewająca zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion ugotować. Włoszczyznę oczyścić i pokroić w drobną kostkę, krótko obsmażyć na łyżce masła, podlać winem i odrobiną bulionu, chwilę razem dusić. Potem przełożyć do garnka z bulionem i gotować. Gdy warzywa będą prawie miękki dołożyć starty chrzan i posiekany czosnek. Przyprawić zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem, zabielić kremówką (można zmiksować - ja pozostawiłam bez zmian). Następnie zagotować i zaciągnąć rozkłóconym żółtkiem. Ja dodatkowo zagęściłam mąką - ale nie jest to konieczne.
Obrać i ugotować ziemniaki. Pokroić w kostkę i wraz z pokrojonym w kostkę lub paski boczkiem zrumienić na maśle. Posypać na patelni bazylią.
Zupę podawać z porcją ziemniaków z boczkiem i od razu podawać.
Komentarze