Biała rozgrzewająca zupa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Znaleziona pod nazwą "chrzanowa", choć wolę nazywać po prostu "biała". Rozgrzewa świetnie i świetnie smakuje. Polecam zmarzluchom.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego (ja zrobiłam wywar z włoszczyzny, ale można również z kostki)
    łyżka sklarowanego masła
    nieduża porcja włoszczyzny bez marchewki
    2-3 łyżki startego chrzanu (ja użyłam chrzan żurawinowy ze słoika)
    125 ml śmietany kremówki
    150 ml białego wytrawnego wina
    ząbek czosnku (ja dałam 2;))
    sok z 1/2 cytryny (u mnie zaprawa cytrynowa - kilka kropel)
    żółtko
    pieprz i sól
    4-6 ziemniaków
    10-15 dag chudego wędzonego boczku
    łyżka sklarowanego masła
    w oryginalnym przepisie majeranek i rozmaryn - u mnie bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Wina

Biała rozgrzewająca zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion ugotować. Włoszczyznę oczyścić i pokroić w drobną kostkę, krótko obsmażyć na łyżce masła, podlać winem i odrobiną bulionu, chwilę razem dusić. Potem przełożyć do garnka z bulionem i gotować. Gdy warzywa będą prawie miękki dołożyć starty chrzan i posiekany czosnek. Przyprawić zupę sokiem z cytryny, solą, pieprzem, zabielić kremówką (można zmiksować - ja pozostawiłam bez zmian). Następnie zagotować i zaciągnąć rozkłóconym żółtkiem. Ja dodatkowo zagęściłam mąką - ale nie jest to konieczne.

    Obrać i ugotować ziemniaki. Pokroić w kostkę i wraz z pokrojonym w kostkę lub paski boczkiem zrumienić na maśle. Posypać na patelni bazylią.

    Zupę podawać z porcją ziemniaków z boczkiem i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Wino Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować