1.Białko ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier, żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do dużej formy i pieczemy ok. 20 min. w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Do masy żółtka oddzielamy od białek. Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, mieszając, gotujemy ok. 2 min. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamane czekolady i ponownie stawiamy na ogniu mieszając aż czekolady się całkowicie rozpuszczą. Należy lekko ostudzić, po czym dodajemy żółtka i ponownie chłodzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do zimniej masy czekoladowej. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy delikatnie mieszając. Odstawiamy na ok. 20 min do lodówki. Margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku, po czym dodajemy płatki owsiane. Masa powinna być bardzo gęsta, jeśli nie jest to należy dosypać płatków. Po zagotowaniu przekładamy płatki na dużą formę i pieczemy aż się zrumienią ok. 15-20 min. w temp. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, po czym rękoma kruszymy płatki, aby powstała posypka i odstawiamy. Składniki na polewę łączymy ze robą w rondelku na małym ogniu. Gotujemy tak długo aż polewa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto należy przekroić wzdłuż, po czym na jeden z placków wylewamy połowę masy czekoladowej, następnie wykładamy ¾ płatków owsianych, przykrywamy drugim plackiem, na to ponownie masa i płatki owsiane i na koniec polewa kakaowa. I gotowe :-)
Komentarze