Biała pizza z kiełbasa i oscypkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czy można przygotować bardziej niebiańskie danie? Zdecydowanie NIE! Biała pizza z kiełbasą i oscypkiem to danie warte grzechu! Delikatny biały sos, aromatyczna kiełbasa i obłędny góralski serek tworzą idealne połączenie smaków. Jedząc tą pizzę aż się chce zaśpiewać Heaven, I’m in heaven…

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    350 g mąki pszennej włoskiej typ 00
    7 g suszonych drożdży
    250 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Dodatki:
    1 cebula
    2 Śląskie kiełbasy
    4 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    sól
    pieprz
    1 kulka mozzarelli
    1 mały okrągły oscypek
    2 ogórki konserwowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Biała pizza z kiełbasa i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała pizza z kiełbasą i oscypkiem 1. Przygotowanie ciasta:
    Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, pozostałą wodę i oliwę z oliwek – wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
    Ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
  • Biała pizza z kiełbasą i oscypkiem 2. Przygotowanie pizzy:
    W międzyczasie przygotowujemy biały sos. W miseczce mieszamy śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mozzarelle odsączamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę śląską kroimy w plasterki, tak samo ogórki i oscypka. Cebule kroimy w cienkie pióra.

    Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut i dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą cienko rozwałkowujemy i smarujemy białym sosem.
    Następnie pizze posypujemy tartą mozzarellą i układamy pozostałe składniki: cebulę, kiełbaskę, ogórka i góralski ser.
    Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować