1.Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusz.
2.Białka ubić na sztywną pianę (kiedy zaczną się pienić można dodać szczyptę soli, żeby szybciej się ubiły). Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Dodać ocet winny i mąkę ziemniaczaną i ubijać, aż masa będzie gładka, sztywna i świecąca.
3.Masę bezową przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek (można wcześniej narysować szablon) o gr. ok. 3cm.
4.Blachę z bezą wstawić d piekarnika i zmniejszyć od razu temp. do 100 stopni. Celsjusza. Piec ok. 1 godz. i 20 minut, po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika (można wsadzić między drzwiczki drewnianą łyżkę) i pozostawić bezę aż do ostygnięcia.
5.Gdy beza wystygnie wyłożyć ją na paterę górą do dołu i delikatnie ściągnąć papier.
6.Ubić na sztywno śmietankę. Wyłożyć na bezę
7.Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. udekorować bezę ze śmietaną. Na wierzchu ułożyć owoce.
Porady
Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca i jasna z zewnątrz ale mięciutka w środku. Gotową Pavlova przechowujemy w lodówce.
Komentarze