Biała Pavlova

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Ten deser smakuje nawet tym osobom, kórzy nie przebadają za bezą!

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 4 białka
    250g cukru
    szczypta soli
    1 łyżka białego octu winnego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    500ml słodkiej śmietanki 30-36%
    owoce (najlepsze będą lekko kwaskowate dla przełamania słodkiego smaku)
    opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady

Biała pavlova - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusz.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę (kiedy zaczną się pienić można dodać szczyptę soli, żeby szybciej się ubiły). Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Dodać ocet winny i mąkę ziemniaczaną i ubijać, aż masa będzie gładka, sztywna i świecąca.
  • 3. Masę bezową przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek (można wcześniej narysować szablon) o gr. ok. 3cm.
  • 4. Blachę z bezą wstawić d piekarnika i zmniejszyć od razu temp. do 100 stopni. Celsjusza. Piec ok. 1 godz. i 20 minut, po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika (można wsadzić między drzwiczki drewnianą łyżkę) i pozostawić bezę aż do ostygnięcia.
  • 5. Gdy beza wystygnie wyłożyć ją na paterę górą do dołu i delikatnie ściągnąć papier.
  • 6. Ubić na sztywno śmietankę. Wyłożyć na bezę
  • 7. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. udekorować bezę ze śmietaną. Na wierzchu ułożyć owoce.

Porady

Beza po upieczeniu powinna być chrupiąca i jasna z zewnątrz ale mięciutka w środku. Gotową Pavlova przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy