biała masa cukrowa "było sobie życie"

4.5 (180 ocen)

..świetny przepis na masę cukrową do dekoracji tortów. Robiłam pierwszy raz i ta masa jest świetna!!! Ogólnie nie jestem fanką tortów pokrytych masą ale można fajne dekoracje z niej robić.

Składniki:

  • ok. 80 dag cukru pudru
    50g glukozy ( w proszku)
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny "Planta"
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biała masa cukrowa "było sobie życie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na ok 5 minut.Postawić żelatynę nad parą wodną, mieszać aż się "rozluźni" wsypać glukozę, uważać,żeby papka się nie zagotowała! Jeśli się zagotuje należy zacząć od nowa.



  • 2. Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Wlać olejek migdałowy, połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna.
  • 3. Cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jeśli uznasz, że masa ma odpowiednią konsystencję to nie dosypuj więcej. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Planty. Na początku wszytsko sie przykleja do rąk i trudno to idzie ale trzeba być cierpliwym
  • 4. Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąką ziemniaczaną. Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą planty (ja polecam mąkę ziemniaczaną)
  • 5. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort , dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki.

    I z takiej masy oczywiście możemy lepić co nam się tylko podoba

Porady

ja nie miałam barwników spożywczych wiec musiałam sobie jakoś radzić. 1.Do barwienia masy cukrowej najlepiej jest użyć barwników w proszku ewentualnie w paście. Barwniki w płynie rozrzedzają masę 2.Nie należny kłaść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką , ponieważ ją rozpuści, masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną. Najlepszy będzie krem budyniowy bądź maślany 3. Nie można kłaść na masę cukrową niektórych świeżych owoców (np. ananasów i kiwi) 4.Ozdoby można przyklejać za pomocą : -lukru (z cukru pudru i wody) -samej wody jeśli łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy -masy maślanej lub budyniowej -specjalnego jadalnego kleju -rozpuszczonej nad kąpielą wodną białej lub mlecznej czekolady (sprawdza się przy dużych ozdobach) 5.Przed pokrywaniem tortu masą cukrową można tort schłodzić w lodówce . Tort będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować 6.Masę cukrową można zrobić dzień wcześniej . Po zrobieniu należy od razu włożyć do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze i szczelnie zamknąć. Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem, zacznie szybko wysychać i twardnieć. Nie ma potrzeby trzymać gotowej masy w lodówce. Przed użyciem wystarczy masę dobrze wyrobić aż do uzyskania gładkiej konsystencji lub włożyć na kilka sekund do mikrofali (dosłownie 3-4 sekundy) Masę można długooo przechowywać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować