Biała kiełbaska ma wyjątkowy smak. Doskonale komponuje się z porem i stąd moja zapiekanka. Delikatny smak chrzanu. Kawałki chrupiących grzanek. To jest to.
50 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
400 g białej kiełbasy ( 4 szt )
3 kromki białego chleba
duży por
6 łyżek majonezu
łyżka chrzanu ( u mnie Krakus )
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Biała kiełbasa zapiekana z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą kiełbasę ugotować. Około 20 minut parzyć na wolnym ogniu. Każdą kiełbaskę pokroić na 4 części.
Kromki chleba pokroić w kostkę i opiec na suchej patelni.
Pora, białą część, pokroić w półplasterki i przelać na sicie najpierw gorącą a następnie zimną wodą. Osączyć na sicie.
Majonez wymieszać z chrzanem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pokrojone białe kiełbaski. A między kawałkami kiełbasy ułożyć grzanki. Na wierzchu ułożyć pokrojonego pora. Oprószyć delikatnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Posmarować majonezem z chrzanem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min.
Smacznego.
Komentarze