Biała kielbasa zapiekana z fasolą

0 (0 ocen)

Danie to można podać na kolację, ale doskonale sprawdzi się też podczas wielkanocnego śniadania.

Składniki:

  • 30dag białej fasoli Jaś,
    6 białych kiełbasek,
    listek laurowy,
    5 kulek ziela angielskiego,
    1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
    1/2 łyżeczki tymianku,
    1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
    sól, pieprz,
    łyżeczka przyprawy np. Kucharek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kielbasa zapiekana z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować