Biała kiełbasa zapiekana w aromatycznym sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Biała kiełbasa to jedna z głównych potraw Świąt Wielkanocnych, a zapiekana w wyrazistym i niezwykle aromatycznym sosie chrzanowym, z pachnącą świeżą natką zachwyci swoim smakiem Waszych gości i z pewnością będzie hitem rodzinnego stołu.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 białe parzone kiełbasy
    2 cebule
    majeranek
    1/2 pęczka natki z pietruszki
    sól
    pieprz
    olej

    Sos chrzanowy:
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki pszennej
    200ml bulionu drobiowego
    4 łyżki chrzanu
    3 łyżki śmietany 18%
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sos chrzanowy

Biała kiełbasa zapiekana w aromatycznym sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos chrzanowy:
    W garnku roztopić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i wlać bulion drobiowy. Gotować chwilę aby sos zgęstniał, następnie dodać chrzan, śmietanę, całość dokładnie wymieszać i ponownie zagotować.
  • Biała kiełbasa zapiekana w aromatycznym sosie chrzanowym 2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Biała kiełbasa zapiekana w aromatycznym sosie chrzanowym 3. Białą kiełbasę ponacinać z obu stron w poprzek i posypać majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypać posiekaną cebulą i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10 minut.
  • 4. Po tym czasie polać sosem chrzanowym i dalej zapiekać około 10-12 minut.
  • 5. Gotową kiełbasę zapiekaną w sosie posypać świeżą natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować