Biała kiełbasa z czerwoną kapustą

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Aromatyczna biała kiełbasa oraz modra kapusta to fajne połączenie smaków. Polecam nie tylko w okresie wielkanocnym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kiełbaski:
    • 4 białe kiełbaski parzone,
    • Olej,
    • Majeranek do smaku,
    Kapusta:
    • 0,5 główki czerwonej kapusty,
    • 1 czerwona cebula,
    • Olej,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 3 liście laurowe,
    • 4 ziela angielskie,
    • Kilka igiełek rozmarynu,
    • 1 łyżka octu balsamicznego,
    • 0,5 szklanki czerwonego wina,
    • Garść żurawiny,
    Dodatkowo:
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Biała kiełbasa z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie kiełbasy 1. KIEŁBASA: Kiełbasę nacinamy, tak by na jej wierzchu powstała kratka. Naciętą obsmażamy do zrumienienia na patelni z dodatkiem oleju. W trakcie smażenia oprószamy ją majerankiem.
    Gotową kiełbasę podajemy w towarzystwie wcześniej przygotowanej czerwonej kapusty.
  • przygotowanie kapusty 2. KAPUSTA: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz rozmaryn. Całość smażymy. Gdy kapusta będzie już ciepła podlewamy ją czerwonym winem. Smażymy ją do miękkości. Następnie dodajemy ocet balsamiczny. Pod koniec doprawiamy ją ewentualnie do smaku oraz łączymy z żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Czerwona kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować