Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Biała kiełbasa to nieodłączny element Wielkanocy, ale lubimy ja jeść je nie tylko od święta. Wersja z wędzonym boczkiem i podsmażona cebulą zasmakuje każdemu :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ½ kg łopatki wieprzowej
    400 gram karkówki wieprzowej
    150 gram wędzonego boczku
    100 gram słoniny
    1 duża cebula
    6-8 ząbków czosnku
    2-3 łyżki majeranku
    18 gram soli peklowej
    1 łyżka pieprzu grubo mielonego
    15 ziaren ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    1 szklanka zimnej wody
    1 łyżka oleju
    Ok. 3 metrów jelita wieprzowego
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę, karkówkę, boczek i słoninę kroimy w kostkę. Mięso mieszamy z solą peklową i majerankiem. Przekładamy do miski, posypujemy zielem angielskim i liśćmi laurowymi i odstawiamy na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).
    Flaki moczymy w letniej wodzie.
    Ziele angielskie i liście laurowe wyjmujemy. Łopatkę i karkówkę mielimy na sitku o dużych oczkach (u mnie 12 ), a boczek i słoninę na małych ( u mnie 8 ).
    Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i smażmy ja na 1 łyżce oleju aż nabierze złotej barwy (uwaga, żeby się nie przypaliła).
    Do szklanki zimnej wody dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz – mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy mieszankę zwody z czosnkiem i pieprzem i podsmażoną cebulą wyrabiamy je około 20 minut – odstawiamy na 30 minut.
    Namoczone jelita naciągamy na nadziewarkę i faszerujemy mięsem formując kiełbaski. Kiełbaski układamy na blaszce i zostawiamy na 1-2 godziny do obeschnięcia.
    Kiełbasę parzymy w gorącej (nie wrzącej wodzie) przez 20-30 minut. Kiełbasę możemy również wędzić, piec i grillować, smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować