Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

  • wyświetlono: 1352 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Biała kiełbasa to nieodłączny element Wielkanocy, ale lubimy ja jeść je nie tylko od święta. Wersja z wędzonym boczkiem i podsmażona cebulą zasmakuje każdemu :)

IMG_20190507_064325
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

½ kg łopatki wieprzowej
400 gram karkówki wieprzowej
150 gram wędzonego boczku
100 gram słoniny
1 duża cebula
6-8 ząbków czosnku
2-3 łyżki majeranku
18 gram soli peklowej
1 łyżka pieprzu grubo mielonego
15 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka oleju
Ok. 3 metrów jelita wieprzowego

Sposób przygotowania przepisu:

Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą

  • 1. Łopatkę, karkówkę, boczek i słoninę kroimy w kostkę. Mięso mieszamy z solą peklową i majerankiem. Przekładamy do miski, posypujemy zielem angielskim i liśćmi laurowymi i odstawiamy na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).
    Flaki moczymy w letniej wodzie.
    Ziele angielskie i liście laurowe wyjmujemy. Łopatkę i karkówkę mielimy na sitku o dużych oczkach (u mnie 12 ), a boczek i słoninę na małych ( u mnie 8 ).
    Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i smażmy ja na 1 łyżce oleju aż nabierze złotej barwy (uwaga, żeby się nie przypaliła).
    Do szklanki zimnej wody dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz – mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy mieszankę zwody z czosnkiem i pieprzem i podsmażoną cebulą wyrabiamy je około 20 minut – odstawiamy na 30 minut.
    Namoczone jelita naciągamy na nadziewarkę i faszerujemy mięsem formując kiełbaski. Kiełbaski układamy na blaszce i zostawiamy na 1-2 godziny do obeschnięcia.
    Kiełbasę parzymy w gorącej (nie wrzącej wodzie) przez 20-30 minut. Kiełbasę możemy również wędzić, piec i grillować, smacznego ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsokiełbasawieprzowinaWielkanocświętaśniadaniekolacjaobiadkiełbasa białawyroby

Komentarze

Podobne przepisy

Wiejska kiełbasa

Dodane przez: zzewa

Wiejska kiełbasa

Podczas tegorocznego wyjazdu do...

Rolowany boczek z czosnkiem i cebulą

Dodane przez: beniawojt

Rolowany boczek z czosnkiem i cebulą

Smaczna wędlina na kanapkę.

Rolada Schabowa Z Mięsem Mielonym Obłożona Boczkiem

Dodane przez: gotowanietoproste

Rolada Schabowa Z Mięsem Mielonym Obłożona...

Pyszny delikatny schabik w szybszej...

DOMOWA  KIEŁBASA   KRAKOWSKA

Dodane przez: Mariola123

DOMOWA KIEŁBASA KRAKOWSKA

Kiełbasa krakowska przygotowana...

kiełbasa kanapkowa

Dodane przez: Nina80

kiełbasa kanapkowa

kiełbasa kanapkowa, wyrób szynkowarowy...

Smacznego :)

Dodane przez: PawelPaw

Polska Swojska Kiełbasa

W dzisiejszych czasach tradycja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.