Biała kiełbasa to nieodłączny element Wielkanocy, ale lubimy ja jeść je nie tylko od święta. Wersja z wędzonym boczkiem i podsmażona cebulą zasmakuje każdemu :)
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
½ kg łopatki wieprzowej
400 gram karkówki wieprzowej
150 gram wędzonego boczku
100 gram słoniny
1 duża cebula
6-8 ząbków czosnku
2-3 łyżki majeranku
18 gram soli peklowej
1 łyżka pieprzu grubo mielonego
15 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka oleju
Ok. 3 metrów jelita wieprzowego
Biała kiełbasa z boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę, karkówkę, boczek i słoninę kroimy w kostkę. Mięso mieszamy z solą peklową i majerankiem. Przekładamy do miski, posypujemy zielem angielskim i liśćmi laurowymi i odstawiamy na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).
Flaki moczymy w letniej wodzie.
Ziele angielskie i liście laurowe wyjmujemy. Łopatkę i karkówkę mielimy na sitku o dużych oczkach (u mnie 12 ), a boczek i słoninę na małych ( u mnie 8 ).
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i smażmy ja na 1 łyżce oleju aż nabierze złotej barwy (uwaga, żeby się nie przypaliła).
Do szklanki zimnej wody dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz – mieszamy. Do zmielonego mięsa dodajemy mieszankę zwody z czosnkiem i pieprzem i podsmażoną cebulą wyrabiamy je około 20 minut – odstawiamy na 30 minut.
Namoczone jelita naciągamy na nadziewarkę i faszerujemy mięsem formując kiełbaski. Kiełbaski układamy na blaszce i zostawiamy na 1-2 godziny do obeschnięcia.
Kiełbasę parzymy w gorącej (nie wrzącej wodzie) przez 20-30 minut. Kiełbasę możemy również wędzić, piec i grillować, smacznego ;)
Komentarze